01-05-2015

Mijn ultieme hamburger

Vandaag eindelijk weer eens een receptje online. Het is afgelopen weken erg druk geweest voor mij met de tentamenweken en dergelijke, maar die zijn voorbij en dus zullen jullie vanaf nu weer meer recepten zien.
Om dan gelijk maar goed te beginnen vandaag een recept voor mijn ultieme hamburger! Samen met de home made saus eet je je vingers er nog net niet bij op.



Ingrediënten
saus:
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel tijm
1 laurierblad
6 eetlepels ketchup
5 eetlepels chilisaus
1 theelepel paprikapoeder
1 mespuntje chili vlokken
1 scheur bourbon

Hamburger
500 gr rundergehakt
2 theelepels tijm
peper en zout naar smaak
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels mosterd
1 ei
paneermeel
per hamburger 2 plakken bacon en 1 plak kaas
hamburgerbroodjes of een andere lekkere bol.

Ik raad aan om met de saus te beginnen, aangezien de saus in de pan gemaakt wordt en hij ook even de tijd moet hebben om af te koelen.
Snijd een grote uit in mooie halve ringen en pers of snijd de knoflook fijn. Zet een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie. Bak de ui op middelhoog vuur, samen met het laurierblad en de tijm, totdat deze licht begint te verkleuren. Nu kan je de knoflook, de chilivlokken en het paprikapoeder toevoegen en dit nog even een minuutje mee laten bakken. Blus het geheel af met een goede scheut Bourbon, een andere whiskey kan ook maar de bourbon heeft zoetere tonen die erg mooi uitkomen in de saus. Ik heb de saus geflambeerd, kortom de whiskey aangestoken zodat de alcohol verdampt. Durf je dit niet? Geen probleem laat dan de whiskey voor de helft verdampen.

Nu kan je de ketchup en de chilisaus toevoegen en laat de saus nog een kleine 5 minuten op laag vuur pruttelen. Hier na kan je het laurierblad verwijderen en de saus met de blender of staafmixer tot een glad mengsel pureren. Laat de saus afkoelen voor dat je hem gebruikt.

Voor de hamburger is het eigenlijk een fluitje van een cent. Doe het gehakt samen met de tijm, paprikapoeder, mosterd en een ei in een mengkom met eventueel peper en zout en meng het goed door. Je zult merken dat het mengsel eigenlijk te dun is. Voeg dan ook paneermeel toe totdat het de goede structuur heeft en je mooie samenhangende burgers kan maken.
Om de burgers lekker veel smaak mee te geven moet je eerst de bacon in een pan uitbakken. Dit is vooral iets waar je niet moet haasten, bacon die goudbruin is, is in mijn ogen het lekkerste! Als de bacon klaar is laat je deze even uitlekken. Gebruik het vet in de pan om de hamburgers te bakken. Ik zelf vind de burgers het lekkerst als ze net niet helemaal gaar zijn, het midden mag voor mij nog enigszins rosé zijn. Een minuutje voordat de burgers klaar zijn leg je er een plak kaas overheen zodat deze mooi kan smelten.
Het enige wat je nu nog rest is de burger bouwen en genieten. Wij hebben de burger gegeten met aardappelwedges uit de oven en een kleine simpele salade!


Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd en ik hoor dan ook graag wat jullie van de burger vinden op het moment dat je hem zelf maakt!

Eet smakelijk

Kelvin en Laura.

9 opmerkingen:

  1. Wat lijkt me dit lekker. Ga m zeker proberen maar heb geen whisky.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan tegenwoordig in de slijterij ook flesjes van 5 ml krijgen. Dat zal een prima oplossing kunnen zijn. Of je doet het zonder natuurlijk ;-).

      Verwijderen
  2. Dit ziet er super lekker uit. Wil ik ook wel eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm dat ziet er lekker uit zeg! Ik zou zelf de bacon weglaten omdat ik geen varken eet, maar verder lijkt het mij een heerlijk recept! Leuk ook zo'n zelfgemaakte saus erbij, dat smaakt altijd beter dan een saus uit een potje of tube :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben heel benieuwd, het ziet er iig super lekker uit !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het ziet er goed uit! Hamburgers zijn heerlijk altijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ohhh hou op hoor, heb zo een honger maar te ziek om boodschappen te doen hihihi. Dit klinkt heeerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh nee :( hoop dat je je snel beter voelt! :)
      Neem anders een lekker soepje ofzo, vaak heb je genoeg dingen in huis daarvoor :)

      Verwijderen
  7. Ik ben zelf ook echt dol op hamburgers :) In den haag zit een tentje genaamd Burgerz. Daar ben ik bijna wekelijks te vinden!

    xo

    BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura