18-05-2015

Varkenshaas in gezonde champignon-roomsaus

Vandaag een heerlijk receptje met varkenshaas, normaal gesproken vinden wij dit stukje vlees te duur maar hij was in de bonus en mijn zusje was op bezoek. Een goed excuus om een keertje uit te pakken!



Wat heb je nodig? (3 personen)
400 gram aardappelwedges
400 tot 500 gram varkenshaas
1 kropsla
1 pakje feta
1 rode paprika
4 zongedroogde tomaatjes
1/2 komkommer
400 gram champignons
300 ml melk
1 bouillonblokje
2 eetlepels bloem
2 eetlepels bakboter
2 eetlepels azijn naar keuze
1 eetlepel honing
1 volle theelepel mosterd
6 à 7 eetlepels olijfolie
peper en zout naar smaak


Verwarm alvast je oven voor op 200 graden. Het begin is eigenlijk heel simpel, we beginnen namelijk met een redelijk gezonde champignonsaus. In plaats van een saus met alleen volle room te gebruiken doen we namelijk 300 ml melk en 50 a 100 ml water. Om deze toch wat te laten binden beginnen we met het maken van een roux. Dit klinkt heel technisch enzo maar om eerlijk te zijn is het de makkelijkste manier om een blanke saus mooi te binden. Goed laten we het zo simpel mogelijk houden. Zet een sauspan op het vuur en verhit hierin je vloeibare boter, laat dit een beetje uitbruisen en voeg nu de bloem toe, het is belangrijk dat je dit even laat garen en dit rustig door blijft roeren totdat de bloem een beetje gaat bloppen. Let wel op dat het niet verbrand. Voeg nu beetje voor beetje de melk toe en klop het steeds door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. als alle melk gebruikt is voeg je het water toe en verkruimel je het bouillonblokje erin. Bak de champignons in een koekenpan met een beetje olie en voeg deze ook toe. En klaar is kees. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe of (kleine tip) wat kaas toe.


Nu de saus klaar is kan je deze even uitzetten en dan beginnen we met de varkenshaas. Kruid deze met peper en zout en bak hem rondom mooi goudbruin. Zodra dit gedaan is wikkel je hem goed in aluminiumfolie en leg je hem heel even apart, vergeet hem niet nog een keertje na te kruiden met zout voordat je hem inwikkelt.
Gooi de aardappelwedges op een ovenplaat met een beetje olie en bak deze met ongeveer 30 minuten knapperig in de oven. De laatste 15 minuten gooi je de varkenshaas in folie ook de oven in. Controleer deze na 10 minuten of hij mooi rose is, zo ja laat hem dan even rusten in de folie. Zo nee, geef hem nog even in de oven en laat hem daarna even rusten.

De salade ga ik niet moeilijker maken dan hij is. Doe 2 eetlepels azijn in je slakom samen met de honing en de mosterd en roer dit glad. Nu kan je in een dun straaltje de olijfolie erbij gooien terwijl je hem mooi klutst. Op het moment dat je de dressing goed vindt stop je ook met de olijfolie. Proef hem even en voeg iets te veel zout toe, dan is hij in de salade perfect. Snijd de paprika, komkommer, feta en zongedroogde tomaatjes (ongeveer 5) en voeg de sla toe. Even husselen en klaar! enige wat je nu nog moet doen is even de saus doorwarmen en opscheppen. En dan ben ik van mening dat je een heerlijk gerechtje hebt!


Eet smakelijk!


Kelvin en Laura



10 opmerkingen:

  1. Dit vind ik heerlijk! Ik heb alleen altijd wat moeite met de perfecte garing van een varkenshaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De champignon roomsaus lijkt mij heerlijk maar geen varkenshaas voor mij, hier maak je mij niet blij mee ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi bordje. Maar hoe graag ik ook champignons eet, van champignonsaus moet ik echt niks hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit soort eten vind ik echt heerlijk! xx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Varkenshaas is echt een lekker stuk vlees, alleen eet ik alle vlees zonder een sausje. Ziet er wel goddelijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik lust geen Champions helaas maar de salade ziet er wel lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben helemaal geen fan van een varkenshaasje, nooit graag gegeten, maar dit recept lijkt me ook heerlijk met een steak of iets in de aard!


    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oeh wat lekker! Is het goed als ik dit recept op sla om een keer te maken? x

    BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura