10-04-2018

Risotto met zalm


Na een afwezigheid van bijna anderhalf jaar is er weer een doorstart van Dagelijkse hap!. Dit in verband met het feit dat ik (Kelvin) voor een minor Marketing en Nieuwe Media zelf een website online moet gooien met de nodige mediakanalen daarnaast. Als ik dan toch aan de gang moet, dan kan ik maar beter gewoon iets doen waar mijn passie ligt en dat is koken. Vandaag zetten we een oud receptje online die wij nog geregeld maken. Vanaf morgen kunnen jullie nieuwe content verwachten!


Wat heb je nodig voor 3-4 personen?

  • Zalmfilet zonder huid 400 gram
  • Arboriorijst 200 gram
  • Winterwortel
  • Sjalot 2 stuks
  • Knoflook 1 teen
  • Parmezaanse kaas 75 gram
  • Doperwten uit de diepvries 
  • Visbouillon 2 liter
  • Droge witte wijn 1 glas
  • Olijfolie
  • Optioneel zwarte peper



Eigenlijk is risotto maken helemaal niet zo moeilijk als je denkt, het kost alleen een beetje tijd. Zorg allereerst voor een pan warme bouillon van 2 liter, deze mag je zo sterk maken als je zelf wilt maar let wel op het zoutgehalte. Een risotto die enorm zout is, is namelijk niet te eten.

Het begin is heel simpel, zorg dat je je sjalotten en wortel mooi fijn hebt gesneden en laat deze op een laag vuur garen met wat olijfolie, totdat de sjalotten mooi glazig en zacht worden. Als dit gebeurd is kan je de knoflook fijnsnijden (of in de knoflookpers) en deze toevoegen samen met de risottorijst. Laat de rijst ook een beetje meebakken op een middel vuur totdat de rijst een beetje glazig begint te worden. Voeg nu een glas droge witte wijn toe. Roeren kan wel, maar doe het niet te vaak, anders krijg je behanglijm.


Als de wijn is opgenomen, kan je lepel voor lepel de bouillon toevoegen. Je moet uiteraard wel steeds even wachten totdat je vorige lepel bouillon is opgenomen. Gooi steeds zoveel bouillon erbij zodat de rijst net niet onder staat. Een goede graadmeter voor de volgende lepel bouillon is een pollepel door de risotto trekken. Als de bodem niet direct weer bedekt is, dan kan de volgende lepel bouillon erbij.
Dit proces blijf je herhalen totdat er geen harde kern meer in de rijstkorrel zit (ongeveer 20 minuten), als je eenmaal zover bent, ben je eigenlijk al bijna klaar. Je hoeft nu alleen maar de parmezaanse kaas, de zalm, de doperwtjes en de munt erdoorheen te roeren. Als alles mooi gemengd is, zet je een deksel op je pan en laat je deze nog 10 minuten staan, geloof me het is het waard.


Wat ik eigenlijk altijd stiekem doe als Laura niet in de keuken is, is 2 eetlepels roomboter door de risotto roeren. Het is niet noodzakelijk, maaaaaaar je risotto transformeert ineens wel naar een hoger level. Dus vooral een keertje proberen. Ik hoop dat jullie een beetje inspiratie op gedaan hebben.

Natuurlijk zijn er talloze variaties op de risotto dus je kan zelf lekker experimenteren met verschillende soorten kazen, champignons, vlees en groentes. Zeg maar het meest veelzijdige gerecht wat er is.



Eet smakelijk!

Kelvin en Laura

15 opmerkingen:

  1. Oeh wat lekker zeg! Ik ben gek op risotto en besef me nu dat ik het al zo lang niet meer gegeten heb. Dat word nodig tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er lekker uit. Ik ben gek op risotto maar maak het echt nooit, sterker nog ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Ik neem dit recept mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekker uit!! Ik maakte vaak risotto met mn dispuut maar nooit thuis >.< Maar eens een keertje doen, wel super lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er lekker uit, zelf heb ik nog nooit risotto zelf gemaakt. Maar eens proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jaaaaa saven, vind risotto zo lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik houuu van risotto <3 Thuis eten wij het vaak met garnalen, dat is ook echt lekker! Helaas heb ik hier in Maastricht niet zoveel tijd om te koken en eet ik vaak makkelijke gerechten (van die knor pakketten enz :P)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oehlala, dit ziet er te lekker uit. Zeker weten dat ik dit receptje een keer ga proberen <3

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er echt héél erg lekker uit. Zalm is ook één van m'n lievelingsvissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ziet er ontzettend lekker uit! Ik ben dol op risotto!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er lekker uit! Heb deze combi nog nooit gehad dus ben benieuwd! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Risotto is zó lekker! En je kunt het echt op duizenden manieren bereiden! Ik hou alleen nooit zo van erwtjes er door heen. Maar dat is mijn persoonlijke smaak!

    BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura