28-12-2015

Recept | Feestelijke homemade macarons


Macarons staan bekend als een delicaat lekkernij dat vaak erg duur is. Sommige (hele goede) winkels rekenen zo €1-3 per stuk. Belachelijk als je het ons vraagt, je kan ze namelijk goedkoop zelf maken! En we kunnen je vertellen, ze zijn echt goddelijk!


Dit is een precies recept, dus je moet je ook wel degelijk aan deze verhoudingen houden!

Wat heb je nodig? (voor 20 macarons)
100 gr amandelpoeder
100 gr poedersuiker
25 ml water
100 gr fijne kristalsuiker
2x 37 gr eiwit (ongeveer 2-3 eiwitten)


Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe het poedersuiker en amandelpoeder in de keukenmachine. Zeef wel eerst het amandelpoeder om de eventuele vliesjes kwijt te raken. Wanneer dit "veel" blijkt te zijn, weeg dit dan en vul het resterende gewicht aan. Laat dit mengsel 30 seconden draaien in de keukenmachine. 

Meng in een pan het water met de kristalsuiker en laat deze warm worden om middelhoog vuur. Maak de zijkant van de pan schoon, er mag geen suiker aan de zijkant zitten!
De suikersiroop moet 118 graden worden, dan is deze perfect. 
Klop ondertussen 37 gram eiwit met een mixer stijf (je kan beginnen wanneer de suiker 114 graden is). Wanneer de suiker de 118 graden bereikt heeft, haal je de pan van het vuur en zet je de mixer op een lagere stand. Giet voorzichtig het suiker aan de rand erbij en blijf de eiwitten kloppen. Als alle suiker erbij zit, zet je de mixer weer op volle snelheid aan, dit om de eiwitten af te koelen. Na een tijdje moet deze mooi glanzend en goed stevig zijn.


Voeg de tweede 37 gram eiwit bij het amandel-poedersuiker mengsel en meng dit. Dit moet een dikke massa worden.


Schep een beetje van de geklopte eiwitten bij het amandel-poedersuiker mengsel om te zorgen dat de pasta wat verdund wordt. Voeg dit verdunde mengsel dan bij de overige eiwitten en meng dit voorzichtig door. Op dit punt kan je wat kleurstof toevoegen (alleen de poeder-variant!). Wij hebben hier een beetje van de gele kleurstof toegevoegd.


Teken op bakpapier 20 rondjes (grote kans dat je namelijk twee keer moet bakken) met een diameter van 4 cm. Dit helpt je later met het spuiten van de macaron helften. Zo weet je dat je er genoeg hebt en hoeveel ruimte je hebt.
Vul een spuitzak met het macaron mengsel en spuit gelijkmatige rondjes.



Tik zachtjes met de plaat op het aanrecht of tik tegen de onderkant van de plaat aan. Hierdoor haal je de luchtbellen uit het beslag.
Sommige recepten zeggen dat je nu de macarons een uur moet laten "drogen", maar wij merken dat ze beter lukken als je dit juist níet doet.
Zet ze voor 10-12 minuten in de oven en draai de plaat op de helft van de tijd.


Al heel snel beginnen ze hun bekende "voetje" te krijgen.


Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze gaat vullen.

Wij hebben ze gevuld met Lemon Curd, maar je kan er ook jam of zelfs chocoladepasta tussen doen. Hier kan je zelf je fantasie op los laten. Een boter crème met verschillende smaken zoals citroen met tijm, lavendel of karamel is ook aan te raden.


We geven toe, het is even werk... Maar het is het echt waard. Als je eens wat langer in de keuken wilt staan voor een lekker tussendoortje, dan moet je dit echt eens proberen. Het is echt niet moeilijk, je moet je alleen precies aan het recept houden.


Heb jij wel eens macarons gegeten?


Eet smakelijk!

Kelvin & Laura

18 opmerkingen:

  1. Oeeh, wat leuk en lekker zelfgemaakte macarons!Ik kook weleens op zondag en ik wild dit toevallig ook maken. Helaas klopte mijn verhoudingen niet helemaal. Ik kijk toch even jouw receptje na! Het ziet er super lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit recept moet ik bewaren, je macarons zijn echt zo mooi geworden! En ze zijn zo lekker :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ze wel eens gegeten, maar vind het vaak (net wat jij zegt) het geld niet waard. Ik wist niet dat je maar zo weinig ingrediënten nodig had om ze zelf te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze krengen, waar ik echt van houd, zijn inderdaad duur. Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt en ik moet zeggen dat die van jullie er heel mooi en lekker uitzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nu krijg ik honger! Ze zijn zo perfect, ik heb wel eens zo'n kant-en-klare mix gekocht maar bij mij mislukten ze altijd :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een kant-en-klare mix is hierbij bijna niet te doen. Het is zo'n precies recept, dat kan je bijna niet goed krijgen in zo'n mix. Gewoon dit recept dus eens proberen ;)

      Verwijderen
  6. Ja, ik zat al op dit recept te wachten! Het verbaast me trouwens hoe weinig ingrediënten je nodig hebt. Had veel meer verwacht! Ik wil ze weleens zelf gaan maken. Ik heb alleen geen vergelijkingsmateriaal, want ik heb nog nooit macarons gegeten:-p

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oke dit ga ik ook maken! Het ziet er super lekker uit :)
    xx
    http://www.thenewpersonalassistant.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. heb ze nog nooit op! Vind ze prijzig ook maar dit is een leuke, ik save m!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klinkt heel lekker! Maar wel moeilijk haha, ben net begonnen met bakken/koken dus misschien moet ik dit nog even uitstellen :) maar heel tof recept! x

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk :) Het enige wat moeilijk kan zijn, is de suiker verwarmen, hier heb je wel een thermometer voor nodig. Verder is het eigenlijk alleen maar mengen :) Het lijkt moeilijker dan het is ;)

      Verwijderen
  10. Oeh ziet er echt lekker uit :D En zo mooi gelukt ^^

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een lekker recept zeg! Ik vind dit ook wel een beter idee dan de hele dure kant-en-klare macarons die je in de winkel ziet, vind zelfgemaakt ook altijd veel leuker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wow, ze zien er echt prachtig uit. Wat is dit goed gelukt! Macarons zijn echt dingen waarvan ik dacht dat het niet mogelijk was om ze zelf te kunnen maken, maar niets is minder waar zoals blijkt. Dit wil ik echt eens proberen, heel leuk om erover te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hahaha wij hebben vroeger ooit macarons geprobeerd te maken en die waren giga mislukt. Wat zien deze er mooi en lekker uit, ik sla het recept op!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Die zijn echt mooi geworden zeg! Ik heb het een keer geprobeerd, voor mijn 21-diner. Maar dit was echt ontzettende flop.. Het waren echt 'dunne' gekleurde koekjes geworden, maar wel lekker! Haha. Misschien de volgende keer jullie recept proberen..

    BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura