19-01-2016

Recept | Oma's appeltaart


Als ik aan oma's baksels denk, denk ik meteen aan haar appeltaart. Hoe vaak ze niet met een lekker stuk verse (en vaak nog warme!) taart aan kwam zetten... Natuurlijk moesten wij deze meteen met kopje koffie of thee nuttigen.
Hoewel het altijd lekkerder is als oma het gebakken heeft, vandaag haar beroemde recept om het zelf te maken!

Wat heb je nodig voor 1 taart?

250 gram bloem
175 gram boter
150 gram basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
snufje zout
1 el bakpoeder
3 goudreinetten (of andere niet al te harde appels)
3 el abrikozenjam

Het makkelijkste is om een keukenmachine voor dit recept te gebruiken.

Begin met het voorverwarmen van je oven op 160 graden.
Roer de boter en de suiker totdat dit een glad geheel geworden is. Voeg hierna de eieren en het zout toe en roer weer totdat alles een mooi glad geheel geworden is.


Zeef de bloem en het bakpoeder en roer dit er rustig door elkaar (zodat niet alles gaat stuiven). Het is best een stevig deeg, dat toch soepel is.

Doe het deeg in een ingevette springvorm en verdeel het gelijkmatig. Het beste kan je hiervoor een natte lepel gebruiken en met de achterkant het deeg verdelen.

Schil de appels en snij ze in kwarten. De buitenkant van de partjes kan je lichtjes inkerven. Hierdoor gaat het een beetje openstaan wanneer je ze bakt. Verdeel de parten over het beslag, maar laat nog wel 1 cm over aan de rand.

Wij hebben de taart een uur moeten bakken, maar het beste is toch gewoon om te kijken of de taart gaar is. Prik hiervoor met een lange satéprikker in de taart en kijk of deze er schoon uit komt. Blijft er nog iets aan de prikker hangen? Dan is de taart nog niet klaar.

Zodra de taart uit de oven komt, kan je deze bestrijken met warme jam. De taart zuigt deze meteen helemaal op. Laat de taart een beetje afkoelen in de vorm en haal daarna de rand van de springvorm er af.


En zo maak je oma's appeltaart!

Normaal gesproken moet je de taart een tijdje laten afkoelen... maar denk je nou echt dat dat ons gelukt is? De taart was nog warm toen wij deze aansneden en we hebben er absoluut geen spijt van gehad! Een toefje slagroom en een glas thee of koffie erbij.... Echt aan te raden!

Mijn oma is ook een vaste lezeres van onze blog, dus haar heerlijke taart mocht toch zeker wel eens in het zonnetje gezet worden. Hoewel de taart ongelofelijk lekker was (Kelvin vond het ook erg lekker, want op mysterieuze wijze was een groot stuk van de taart de volgende dag verdwenen...), wordt het nooit zo lekker als wanneer oma het zelf bakt. Ik weet niet wat het is... Misschien toch nog een geheim ingrediënt die alleen oma's bezitten??

Dankjewel oma dat je het recept met mij gedeeld hebt, ik zal het nog vaak gaan bakken!


Eet smakelijk!

Laura

15 opmerkingen:

  1. Wat lief dat je oma dit recept deelt. De appeltaart ziet er heerlijk en niet standaard uit. Ik ben benieuwd wat het geheime ingrediënt van oma is ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat lekker! M'n oma wilt al een tijdje samen een appeltaart maken, dit lijkt me wel een ideaal recept daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jaaaaaa! Lekker! :-) Ik wil meteen een stukje. Of nee, maar er maar een STUK van.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Laura,

    Wat super lief dat je haar recept deelt :) . Het ziet er dan ook echt super lekker uit zeg! Deze ga ik even opslaan ;).

    Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er heerlijk uit, deze ga ik zeker een keertje maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmmmm... ik krijg onwijs zin in appeltaart nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wow dat ziet er inderdaad lekker uit! Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat is nog eens een bijzonder taart omdat je het recept van je oma hebt. Welk variant dan ook maar met zelf gemaakte appeltaart maak je mij altijd blij!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wauw wat ziet dit er super lekker uit zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben dol op appeltaart. Maar het mislukt telkens maar bij mij. Binnenkort maar dit recept uitproberen. Het ziet er heeérlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik krijg nu heel veel zin in appeltaart (gek hè?)!
    Superlief van je oma dat ze het recept wilde delen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoeveel bloem moet er worden gebruikt in dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps, goed opgelet waren we inderdaad totaal vergeten. Maar als antwoord op je vraag er wordt 250 gram bloem gebruikt. Veel bakplezier! Laat je weten of je het lekker vond?

      Verwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura