03-05-2015

Boekreview: Reaper Man - Terry Pratchett

Een goed boek is moeilijk te vinden. Er zijn maar weinig boeken die mij echt bij blijven en me een bepaald gevoel geven als ik er aan terug denk.
Reaper Man (Maaierstijd in het Nederlands) van Terry Pratchett is zo'n boek voor mij.
“Light thinks it travels faster than anything but it is wrong. No matter how fast light travels, it finds the darkness has always got there first, and is waiting for it.”
Terry Pratchett is 12 maart 2015 overleden aan de gevolgen van Alzheimer en ik vond het een goed moment om een van zijn beste boeken in het zonnetje te zetten.

Bron
Hoewel de cover ven het boek er griezelig uit ziet, is het verhaal het absoluut niet. Het genre is zelfs comedy en fantasy (wat je wel al kon raden aan de cover).
“Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.” 
Reaper Man is een onderdeel van de Discworld boekenreeks, maar kunnen prima los gelezen worden. De Discworld is een platte wereld die gedragen wordt op de ruggen van 4 olifanten. Kan het nóg gekker? Ja hoor, want de olifanten staan op een reusachtige schildpad die door de ruimte zweeft.

Bron
The Auditors zijn de controleurs van de werkelijkheid. Ze hebben besloten dat De Dood "met pensioen" gaat. Dit omdat deze een persoonlijkheid heeft ontwikkeld, wat the Auditors onacceptabel vinden. De Dood wil nog van zijn laatste dagen genieten, omdat zijn tijd op raakt, en gaat in dienst op een boerderij waar hij zijn zeis goed kan gebruiken. Intussen is op de Unseen University de tovenaar Windle Poons gestorven. Maar zonder de Dood blijft hij rondzwerven als ondode. Zijn vrienden proberen alles om hem wel écht dood te krijgen.

In het boek lopen dus twee verhalen langs elkaar heen, dat van de Dood en Windle Poons. Aan het einde komen deze verhalen natuurlijk bij elkaar, wat het boek een mooie afsluiting geeft.

Hoewel een groot deel van het verhaal grappig is, zit er stiekem een zware toon in verwerkt die ja pas aan het einde van het boek duidelijk wordt.
“No one is actually dead until the ripples they cause in the world die away...” 
Terry Pratchett schrijft het boek op een perfecte Britse manier, met de bijbehorende humor. Als je dit boek in het Engels leest, kan je het prachtige Engels zowat in je hoofd horen. Dit is een van de weinige boeken waar ik hardop van ga lachen wegens de goede humor. Ik moet toegeven dat de Nederlandse vertaling ook enorm goed gelukt is, dus deze kan ik zeker aanraden als Engels niet echt iets voor jou is.
“ - YOU FEAR TO DIE?
" - It's not that I don't want... I mean, I've always...it's just that life is a habit that's hard to break...” 
Kan je fantasy waarderen, hou je van een goede lach-beurt en een goed verhaal? Probeer dan eens Reaper Man. Hoewel je even door het eerste hoofdstuk heen moet, is het het zeker waard!


Wat is jouw favoriete boek?


Tot de volgende keer!

Kelvin & Laura

4 opmerkingen:

 1. Dit is niet echt mijn genre maar je prikkelt mij toch wel en fijn dat de vertaling goed is doorgekomen, dit vind ik een hele belangrijke!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me wel een leuk boek, zou hem zelf nooit kiezen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is ook een van mijn favoriete boeken!
  Ik ben nog bezig om alles van Discworld te lezen (lang leve mijn man die alle boeken die er toen waren in huis had toen ik hem leerde kennen!), en ben nu bezig met de boeken van de Night Watch. Die zijn ook erg leuk! Al waren tot nu toe de Witches mijn ultieme favorieten (Granny Weatherwax <3), Ik ben ook erg gek op Death, en Suzan natuurlijk! Je bent Suzan vergeten in je review, Suzan is gaaf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk is Suzan gaaf, maar ik wilde niet alle karakters verklappen voor het geval je het boek nog gaat lezen, omdat het zo leuker is ze te leren kennen ;)
   Death is absoluut mijn favoriet <3

   Verwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura