07-10-2015

Our Life in Pictures: Pampus en strand


Zoals je al in de OOTD (klik) hebt kunnen zien, zijn we een dagje naar Pampus geweest. Pampus is een fort, gebouwd in de 19e eeuw als onderdeel van de waterlinie.


In de ochtend gingen we met de trein naar Amsterdam, waar we met een bootje naar Pampus zouden varen. Omdat het zulk lekker weer was, besloten we heerlijk vooraan en buiten te zitten. Even uitwaaien!


De tocht duurde ongeveer 40 minuten, wat absoluut geen straf was! Genieten van het windje en de zon.


Op het water had je wel echt een jas nodig, omdat de wind soms best guur kon waaien. Door de golven ging je soms wel lekker deinen.


Het bootje zette ons af op Pampus en kwam ons een paar uur later weer ophalen.


Omdat we iets te vroeg waren voor de rondleiding, besloten we alvast een beetje rond te lopen. Wat een heerlijk uitzicht!


Selfie time!


Pampus was vroeger de locatie waar de grote schepen moesten wachten omdat het waterpijl te laag was. Kleine boten hielpen hun verder naar Amsterdam waar ze hun goederen konden lozen. Ze lagen dus "voor Pampus", aldus het spreekwoord. Natuurlijk moest wij ook even "voor Pampus" liggen!Ik weet niet waarom, maar ik vind wolken altijd zo mooi! Vooral met het water erbij, daar kan ik echt bij wegdromen.


Fort Pampus is nooit ingezet tijdens een oorlog. Wel heeft het mede geholpen om de vijand af te schrikken in de Eerste Wereldoorlog. Dankzij de imponerende waterlinie, rond de 40 forten, besloten zij ons niet aan te vallen.


Na de Tweede Wereldoorlog is het fort helemaal gestript. Al het hout, ijzer en tegeltjes zijn gestolen omdat het toen "pakken wat je pakken kon" was. Dat is ook zeker terug te zien aan het fort.

Wel was het fort goed beschermd tegen aanvallen. Met een 6 meter dik dak van gewapend beton was het bestendig tegen hevige aanvallen.


Wat we meteen merkten, was dat de smalle gangen heel donker waren, ondanks de belichting. Het gaf wel goed de sfeer van toen weer, het moet er echt heel duister en drukkend zijn geweest.


Na een zeer interessante rondleiding, besloten we nog even wat te drinken en te eten voordat de boot ons weer zou ophalen.


Omdat we toch in een huisje in Zandvoort zaten, gingen we natuurlijk ook nog even naar het strand.
Ik vind het heerlijk om op het strand te lopen en te genieten van de zilte lucht.


Een schaduw foto hoort er natuurlijk altijd bij!


Het was net eb toen wij naar het strand gingen. Het blijft toch een beetje magisch dat de maan voor zoveel waterverplaatsing kan zorgen.Nog even genieten van de laatste momenten van de geweldige dag!Wist jij dat "voor Pampus liggen" afstamt van Fort Pampus?


Tot de volgende keer!

Kelvin & Laura

17 opmerkingen:

 1. Wat leuk om dat ford te bekijken. Ik wist van het spreekwoord maar was het alweer vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zo'n uitstapje zeg! Ik zou dat fort ook wel eens willen bekijken - en nee ik wist dus niet dat "voor Pampus liggen" afstamt van het fort ;).
  En het strand is altijd goed natuurlijk ^_^

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, zo'n boottochtje! Op het water zitten geeft toch altijd zo een relaxed gevoel eh. Superleuke foto ook van jullie op dat bankje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke foto's! Lijkt me heerlijk zo'n dagje weg <3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's, vooral die van de wolken en heel leuk hoe jullie het zo fijn hebben samen, het spat er van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een tof uitstapje! Daar wil ik ook nog wel eens naartoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat gaaf! Ik wil ook erg graag een keer naar Pampus toe ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wist wel dat het spreekwoord daar vandaan kwam, maar niet dat je het nog echt kon bezoeken. Leuk om dit eens te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij hebben jullie het leuk gehad, dat straalt af van de foto's!:-) Ik wist niet dat voor pampus liggen afstamt van het fort. Weer wat geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leeuk, ik heb nog nooit van Pampus gehoord! En die foto van jullie op het bankje is echt super leuk <3

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Huh dat wist ik helemaal niet. Het verbaasde me dat het bij Amsterdam was. Ik vind de foto's van jullie erg leuk. Vooral diegene waar jullie voor pampus liggen :P

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een super mooie foto's! Jullie zien er ook super happy uit :D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie foto's het geluk straalt er vanaf! Heerlijk zo'n dagje uit samen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een héérlijke foto's! Jullie waren er echt aan het genieten. Verder droom ik ook altijd weg hoor bij wolken en water/de zee haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat gaaf dat je daar geweest bent! Ziet eruit als een heerlijk dagje weg. Wat een lieve foto's van julie samen trouwens! :) Liefs, Rowan

  BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura