28-10-2015

Stage | Van kanker tot ballonnetjes


Afgelopen week ben ik dan eindelijk met mijn stage begonnen, mijn allerlaatste stage! Hoewel ik deze zomer al begonnen was, vond ik het toch een beetje spannend. Nu is het voor het echie.
Vandaag vertel ik jullie over mijn stage en wat ik ga doen. Ik hou het redelijk globaal, zodat niemand met ons onderzoek aan de haal kan gaan.


Laten we bij het begin beginnen, ik ga onderzoek doen naar kanker. Kanker is een wereldwijd probleem met 8 miljoen dodelijke gevallen per jaar. Hoewel er genoeg therapieën op de markt zijn, zijn er nog genoeg patiënten die later de ziekte weer krijgen, of helemaal niet genezen worden. Er is dus dringend een nieuwe aanpak nodig!

Wij focussen ons op de mechanismen van de cel. In een tumor zijn er altijd plaatsen waar te weinig zuurstof aanwezig is (doordat de tumor zo hard groeit). Als er niet genoeg zuurstof aanwezig is, zal de cel in de stress schieten. Door deze stress zal de cel kleine “ballonnetjes” uitscheiden (deze zijn 40 nm groot, dus erg klein!).

Het grijze rondje in het midden is een cel. De zwarte stipjes zijn de "ballonnetjes"
Bron
De ballonnetjes bevatten allemaal eiwitten en genetisch materiaal van de cel. Omdat de ballonnetjes zo klein zijn, kunnen ze door heel je lichaam gaan wandelen. Hier komen ze natuurlijk andere cellen tegen, die hun kunnen opnemen. Omdat ze genetisch materiaal bevatten van de tumor, kunnen ze dit dus ook aan andere cellen geven. Het is bekend, dat een goedaardige tumor agressief kan worden als deze ballonnetjes opneemt van de agressieve tumor.

Wij gaan het mechanisme onderzoeken hoe de ballonnetjes worden uitgescheiden. Want zoals jullie wel zullen begrijpen, wil je deze gemene ballonnetjes niet hebben!
Zodra we het mechanisme begrijpen (klinkt makkelijker dan het is), kunnen we deze hopelijk remmen waardoor we geen ballonnetjes meer krijgen!

De komende 8 maanden ga ik dus deze ballonnetjes onderzoeken. Ik ben heel erg benieuwd wat voor resultaten we gaan krijgen!


Hebben jullie al eens stage gelopen, en waar ging jouw project over?


Tot de volgende keer!

Laura

11 opmerkingen:

 1. Wat super goed dat je hiermee aan de slag gaat! Kanker is inderdaad een wereldwijd probleem, wat ik ook heel vaak tegenkom als verpleegkundige (in opleiding). Ik hoop dat jullie veel stappen vooruit gaan maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant, zal ongetwijfeld leerzaam zijn. Veel succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg interessant Laura! Veel succes en het lijkt mij ook interessant om hier meer over te lezen, mocht je nog wat meer hierover kwijt willen:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit klinkt erg interessant, maar het lijkt mij ook best wel ingewikkeld! Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een interessante stage! Hier ga je ongetwijfeld enorm veel van bijleren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook :) Ik ben wel heel erg benieuwd wat onze resultaten zullen zijn!
   Natuurlijk kunnen we niet meteen een geneesmiddel maken, maar hopelijk krijgen we wel meer inzicht :)

   Verwijderen
 6. Dat klinkt wel interessant zeg! Ik heb wel interesse om meer over jullie onderzoek te lezen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel interessant en leuk dat je dit deelt op jullie blog. Heel wat anders dan een recept ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat bijzonder dat je hier aan mee mag werken! Ik hoop dat jullie iets gaan ontdekken. Dat zou super zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura