23-10-2015

Zo presenteer jij als een Pro!


Presenteren, niemand staat te springen om het te doen. Toch moeten we vaak genoeg in ons leven presenteren, zowel tijdens school/studie als ook op je werk.
Deze tips zorgen ervoor dat jouw presentatie nét iets soepeler verloopt!

#1: Wees op tijd!
Dit is denk ik wel het belangrijkste punt, wees op tijd! Een presentatie geven komt nou eenmaal met stress. Je wilt natuurlijk niet al helemaal in de stress zitten voordat je op je plaats van bestemming bent. Nu je wat extra tijd over hebt, kan je even lekker een kopje koffie of thee drinken om zo veel mogelijk te relaxen.

#2: Kleed je netjes
Het maakt niet uit dat al jouw vrienden in hun XXL trui komen, tijdens een presentatie hoor jij er professioneel uit te zien. Een net jasje of een mooie blouse kunnen al genoeg zijn. Zorg er dus voor zodat jij representatief bent.

#3: Voel je lekker
Zorg dat jij je prettig voelt. Zoals je hierboven kan zien, droeg ik laatst rode lippenstift tijdens een presentatie. Mij geeft dit extra zelfvertrouwen omdat ik het gevoel heb dat ik uitstraal dat ik iets durf. Ook heb ik die ene speciale parfum op. Niet dat de mensen in de zaal het kunnen ruiken, maar zo zorg je er wel voor dat je meer in jouw element zit. 's Ochtends heb je natuurlijk ook jouw momentje om je rustig op te tutten, geniet er dus van!

#4: Oefenen!
Ja mensen, we moeten allemaal onze presentaties oefenen. Zorg er alleen niet voor dat je je tekst uit je hoofd leert. Als je dan eens een woord vergeten bent, kan je gewoon improviseren zonder vast te lopen. Jij bent namelijk de expert over jouw onderwerp!
Als je tijd gebonden bent, oefen dan ook echt met een timer. Zo ben je eerlijk tegenover jezelf en weet je of je meer/minder kan vertellen.

#5: Mirror mirror on the wall...
Vertel je verhaaltje eens tegen jezelf in de spiegel. Dit is heel confronterend, maar zo zien andere jou dus wel presenteren. Dat je continu aan je haar zit, of je steeds per ongeluk knipogen geeft, valt je nu opeens op. Nu je jouw tics weet, kan je er op oefenen ze in toom te houden.

#6: Praat langzaam
Iedereen zit vol interesse naar jou te luisteren... Het zou natuurlijk hartstikke zonde zijn als jij als een gek door jouw presentatie gaat. Neem de tijd om jouw verhaal duidelijk over te brengen.
Pauzeer ook even als je een nieuw sub-onderwerp gaat bespreken. Zo weten jouw luisteraars dat er iets nieuws komt en kunnen ze het oude deel verwerken.


Groetjes,

Kelvin & Laura

9 opmerkingen:

 1. Fijne tips. Toch praat ik snel van zenuwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je dat van jezelf weet is dat helemaal oké, zorg er dan alleen wel voor dat je duidelijk blijft praten en dat mensen je wel gewoon kunnen verstaan. Ik praat ook altijd wat sneller door mijn enthousiasme. Dus snel praten hoeft geen nadeel te zijn ;-).

   Verwijderen
 2. Goede tips meis. Ik ben blij dat ik het eigenlijk zo goed als NOOIT hoef te doen, haha. Maar anders is het wel handig! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handige tips! Ik heb tijdens mijn opleiding veel moeten presenteren en dit vond ik even spannend maar het ging gelukkig altijd aardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele handige tips! Ik moet regelmatig presenteren op mijn opleiding, maar gelukkig heb ik er niet echt meer moeite mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Presenteren is echt mijn grootste nachtmerrie :')

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goeie tips! Vooral die van de spiegel :) Dat heb ik nog nooit geprobeerd eigenlijk~ Over het algemeen vind ik het niet erg om te presenteren eigenlijk. Vroeger vond ik het echter wel erg eng, maar naarmate ik het vaker moest doen werd ik ook minder bang ervoor~

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet me aanstaande donderdag presenteren voor een afstudeerstage... Super spannend en ik moet vooral letten op dat langzame praten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handige tips, maar ik blijf het toch lastig en eng vinden :( Maar bij mij is het meer dat ik zowat sta te shaken van de zenuwen en het gevoel heb dat ik heel snel en zenuwachtig praat, maar dan vaak achteraf hoor dat het was alsof ik helemaal niet zenuwachtig was x'D Tip 5 heb ik nog nooit uitgeprobeerd, dus als ik ooit weer een presentatie moet doen ga ik maar eens voor de spiegel staan ja!

  BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura