27-07-2016

Review | HP Chromebook 14-x004nd


Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat wij de mogelijkheid kregen om een HP Chromebook te reviewen. Na een tijd van persoonlijke omstandigheden en een kleine vakantie is het dan zo ver. Ik zal proberen alles zo goed mogelijk te omschrijven en uiteraard mijn eerlijke mening geven. Ook zal ik uitleggen wat nou de verschillen zijn tussen een Chromebook en een laptop.


Uiterlijk

Zoals het jullie gelijk opvalt is dit een laptop met een enorm opvallende kleur en eigenlijk moet ik heel eerlijk toegeven dat ik deze kleur zelf nooit zou uitkiezen. Wat mij echter wel is opgevallen is dat ik hem na een paar dagen steeds mooier begon te vinden en de kleur eigenlijk ook wel enorm tof vind.

Als je heel erg gehecht bent aan je nummerieke deel van je toetsenbord zal het zeker wel even wennen zijn. Het pluspunt in mijn ogen is dat je wel een enorm bruikbaar en compacte laptop hebt. Het tweede dat mij opviel, waardoor ik stiekem ook een gat in de lucht sprong, was de matte afwerking van het scherm. Door deze feature is de tijd van reflectie in je beeldscherm voorbij en kan je ook met zonlicht gewoon goed op je laptop werken.Nu ga ik me echt even focussen op het toetsenbord zelf. In mijn ogen hebben ze dit heel clean en slim aangepakt, niet te veel toetsen maar mooi en compact, enige nadeel is dat de deleteknop verdwenen is :(. Tevens heeft de caps lock plaatsgemaakt voor een zoekknop waarmee je direct in de verkenner van je chromebook komt. Al met al zijn er wel een aantal verschillen maar dit went verbazingwekkend snel als je het mij vraagt.


Specificaties

Ik ga nu even heel eerlijk tegen jullie zijn, die specificaties zeggen mij persoonlijk nooit heel veel. Ik ben niet zo'n enorme tech-geek. Dit zijn de meest populaire specificaties, deze zeggen mij persoonlijk ook het meest. 

Toetsenbordindeling

Toetsenbordindeling

Qwerty
Schermdiagonaal

Schermdiagonaal

14"
Resolutie

Resolutie

1366x768 (WXGA Wide)
CPU/SoCnVidia Tegra K1
Videochip

Videochip

Nvidia GT218-ION
Geheugengrootte2GB
Maar, voor degene die hier wel wat meer kaas van gegeten hebben, de complete specificaties kan je hier vinden!

Hetgeen wat ik zelf enorm prettig vind is dat de Chromebook maar een kleine twee kilo weegt waardoor je niet hoeft te sjouwen als je je laptop mee naar het werk en of school moet nemen. Daarnaast is het erg prettig dat er een HDMI aansluiting en 3 usb aansluitingen beschikbaar zijn. 
Het was voor mij wel heel erg wennen aan het werken met een device dat werkt met opslag in de "cloud". Ik gebruik natuurlijk wel dingen als dropbox, maar toch vind ik het nog wat apart om niet even je hardeschijf te kunnen uitpluizen. Uiteraard kan je een externe hardeschijf kopen, dan is het probleem zo opgelost.


Werken met een Chromebook.

Het grote verschil tussen een laptop met een groot geheugen en een Chromebook is dat de Chromebook gebruik maakt van de opslagcapaciteit in de cloud. Dit zorgt ervoor dat je laptop enorm snel werkt, opstarten kost bijvoorbeeld maar 10 seconden, en eigenlijk bijna geen belasting heeft waardoor hij ook nog eens enorm lang meegaat. 

Laten we even wel wezen en even wat dieper ingaan op de bestaansreden van de Chromebook. Tegenwoordig zijn we natuurlijk overal en altijd online en kunnen we onze vakantie al laten verpesten als er geen WiFi aanwezig is. Daar is de Chromebook een heel handig apparaat voor want alles draait op het online zijn. Doordat alles online is werkt de Chromebook ook veel sneller dan mijn huidige Laptop. Enige nadeel aan dit feit is natuurlijk wel dat als de WiFi wegvalt je een klein probleem hebt. Natuurlijk zijn een aantal "apps" (jazeker je laptop werkt op basis van "apps") offline beschikbaar maar helemaal ideaal vind ik het niet. Zeker als ik in de trein zit wil ik nog wel eens dat ene bestandje afmaken of de financiën regelen en dat gaat toch iets makkelijker als het ook offline kan.

Daarnaast werk ik voor mijn studie enorm veel met Microsoft Office. En ja, ook voor dit programma heb je een online versie nodig; en nee, dit werkt niet exact hetzelfde als de normale. Ik vind het werken met Word Online zelf nog een beetje een gehannes aangezien ik enorm veel documenten in bepaalde stijlen heb opgemaakt en Word Online wil hier nog wel eens moeilijk mee doen. Natuurlijk is het ook een kwestie van aanpassen en wennen. Het is ook absoluut niet zo dat het niet werkt, alleen ben je wel weer even bezig om alles te herontdekken.

Al met al ben ik al een tijd bezig met mijn Chromebook en ik moet zeggen dat het mij steeds meer gaat bevallen. Hij werkt snel en wordt niet trager, gaat enorm lang mee op een volle accu (zo kan je wel eens een avondje netflix kijken zonder snoer om je heen) en het gewicht is om te verwaarlozen dus hij gaat overal mee naartoe.

Nu moet het nieuwe schooljaar nog gaan beginnen. Daarom ben ik benieuwd of het me daarbij ook gaat bevallen, maar ik denk dat dit wel los zal lopen.

Al met al, een redelijke uiteenzetting van feiten en bevindingen. Ik ga zeker niet zeggen dat je een Chromebook aan moet schaffen, maar wel dat het voor mij een enorme uitvinding is. Geen gezeur met een laptop die halverwege het college pas aanstaat; je pagina's zijn geladen voordat je na hebt kunnen denken naar welke pagina je gaat; je sjouwt je geen breuk en bovendien ziet hij er nog eens enorm trendy uit. Ik ben om! Let wel, voordat je zelf aan de Chromebook gaat, lees jezelf eens wat dieper in, want het zou ook zomaar kunnen dat jij die Laptop met het gewicht van 3 boekentassen wel veel prettiger vindt.


Tot de volgende!

Kelvin

PS: Jullie zullen komende tijd weer wat meer artikelen tegemoet gaan zien want wij zitten weer vol met leuke ideetjes!

6 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit! Heel handig, lijkt me. En dat gele accent is tof.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vind het een tof ding. Nu doe ik er niet veel mee dus de specs laat ik wel zitten. Dat de accu lang meegaat en het een licht dingetje is zijn wel belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind echt een heel tof ding! Fijne review. Leuk dat jullie weer gaan bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn om deze uitgebreide review te lezen, laptop is nog niet aan vervanging toe maar dit model spreekt mij wel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit klinkt wel heel fijn, ik vind de vormgeving ook tof! Ik weet ook nooit zoveel van de specs, ik schakel daarvoor de hulp van mijn vriend in, die weet er door zijn opleiding gelukkig wel wat van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waaauw super nice, ik hoorde dat middelbare scholen nu ook gebruik maken van chromebooks. Het klinkt wel heel handig voor snel werken enzo :)

  BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura