10-07-15

Tapas - vele heerlijke recepten

Vorig weekend hadden we zin om eens uit te pakken, onze eigen tapas maken!
Je bent er wel even mee bezig, maar er blijft zeker wat over voor de volgende dag. En natuurlijk is het hartstikke leuk om samen in de keuken te staan en al die lekkere hapjes te maken.


Omdat we veel hapjes hebben, gaan we alles apart uitleggen om het overzichtelijk te houden.

Aioli

3 volle eetlepels mayonaise
5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels kookroom
4 tenen knoflook
2 theelepels paprikapoeder
peper en zout

Wij gebruikten een kleine keukenmixer om alles samen te mengen. Natuurlijk kan je dit ook met de hand mengen of een blender gebruiken.

Salsa
500 gram tomaten
1 grote rode peper
1 sjalot
olijfolie
Italiaanse tuinkruiden
(als het te nat is: tomatenpuree)
zout


Wij hebben de salsa in dezelfde mixer gemaakt als de aioli. Je hoeft deze dus niet eerder af te wassen. Ook hier doe je weer alles in de mixer en laat het apparaat zijn werk doen. Is de salsa te nat? Voeg dan een beetje tomatenpuree toe. Nadat je het in de koelkast gezet hebt, zal deze hierdoor opgestijfd zijn.

Knapperige kikkererwten

1 blik kikkererwten
1 theelepel kerrie
1 theelepel paprikapoeder
mespuntje chilipoeder

Laat de kikkererwten goed uitlekken, maar spoel ze niet af. Niet vergeten ze daarna goed droog te deppen met wat keukenrol. Bak ze vervolgens (zonder olie) op laag vuur met zout totdat ze goudkleurig zijn Ze gaan er een beetje uitzien als maiskorrels. Het zout onttrekt het vocht, waardoor het proces een klein beetje sneller gaat. Er kan tijdens het bakken best veel stoom (dus geen rook) vanaf komen, want het zijn eigenlijk kleine waterbommen.


Zijn ze mooi goudkleurig? Doe er dan een scheutje zonnebloemolie bij. Laat ze zeker nog 5 minuten bakken op laag vuur, voordat je je favoriete kruiden gaat toevoegen. Let hierna gewoon goed op tot welk punt je ze wilt bakken. Proef tussendoor of ze al knapperig worden en luister hoe ze door de pan rollen. Smaken ze goed en klinken ze als kralen in je pan? Dan zijn ze klaar!

Laat ze afkoelen op keukenrol om de overtollige olie op te vangen.
Eet ze binnen een half uur op, dan zijn ze het lekkerst.

Calamaris
Diepvries inktvisringen
bloem
paprikapoeder
chilipoeder
peper en zout


Meng eerst de bloem met de kruiden. Dep de inktvisringen goed af zodat ze zo min mogelijk water afgeven. Haal de inktvisringen door de bloem en bak je in een hete pan met een flinke laag zonnebloemolie. Bak ze niet te lang, anders worden ze taai. Laat ze even uitlekken op keukenrol, en ze zijn klaar om te eten!

Patatas Bravas

Diepvries aardappelpartjes
paprikapoeder
chilipoeder
olijfolie
zout

Dit blijft toch zeker ons lievelingsrecept. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng een beetje olijfolie met de kruiden en het zout. Je hebt niet veel nodig, de aardappeltjes moeten net een dun laagje hebben (anders worden ze niet knapperig). Wentel de aardappeltjes door de olijfolie met kruiden, en bak ze in de oven totdat ze lekker bruin zijn. De aardappels kunnen opeens snel bruin worden, dus hou ze wel in de gaten.


Als extra hebben wij nog wat olijven, nacho's en Turks brood erbij gegeten. Het Turkse brood hebben we heel kort gebakken (kan ook in de nog warme oven, je hebt niet veel warmte nodig). Hierdoor wordt het lekker knapperig.

Met een heerlijk glaasje rode wijn hebben genoten van ons kleine feestmaal.

Hebben jullie wel eens tapas gemaakt?


Eet smakelijk!

Kelvin & Laura

.

13 opmerkingen:

  1. Dit moet ik saven!

    Grappig ik heb ook over kikkererwten gepost ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die tapas zien er goed uit! Ideaal voor met het warme weer vandaag en morgen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hmm ziet er echt heel lekker uit, ik hou echt van tapas!
    liefs. Jonne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er allemaal lekker uit zeg! Ik ben dol op kikkererwten, gebruik ze altijd in de Pukka Ywllo Curry, heerlijk :)! Ik ga deze recepten ook eens uitproberen, heb namelijk nog nooit eerder tapas gemaakt :).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ah ik ben gek op tapas! De combinatie van patatas bravas en allioli is super lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er allemaal super lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmmm klinkt heerlijk ook al heb ik net gegeten. De aioli en de inktvisringen zijn wel mijn favoriet. Maar heb ze nog nooit zelf gemaakt. Op de to do list dus

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lekker! Aioli kocht ik kant en klaar maar nu ik weet hoe t moet maak ik t echt eens zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat je ons weten wat je van het recept vindt?!

      Verwijderen
  9. Oh man ik krijg gewoon trek hiervan! Hmm. Ik hou van tapas.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een lekkere recepten voor tapas!
    Goed te doen om zelf te maken ook als ik zo lees hoe je het hebt gedaan.
    Bedankt voor het delen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het ziet er allemaal heerlijk uit, ik hou van tapas!

    BeantwoordenVerwijderen