22-11-2015

Frisse aardappel maaltijdsalade


We hebben al een tijdje geen salade meer online gezet, dat komt eigenlijk een beetje vanwege het mindere weer van de laatste weken. Ik weet niet waarom maar ik associeer salade toch altijd direct met de lente en de zomer. Dit recept is daarentegen wel een heerlijke salade voor de wat minder lekkere dagen! En daarnaast zou het recept niet eens misstaan op een zomerse barbecue. Heel erg divers dus.
Wat heb je nodig?
1 kilo aardappel
1 citroen
1 bakje munt (vers)
4 bosuitjes
6 tenen knoflook
4 ansjovisfilets
1 eetlepel kappertjes
10 olijven
400 gram rucola
10 cherrytomaatjes
2 eetlepels yoghurt
1 jalapeño peper
1 eetlepel mosterd
50 gram fetakaas
Olijfolie
Peper en zout

Het boodschappenlijstje is erg lang maar het recept is eigenlijk vrij eenvoudig. Was de aardappelen en snij ze in grove stukken. Zet de aardappels op het vuur in een pan met koud water en een snuf zout samen met de gepelde knoflooktenen, deze moeten heel zijn want je hebt ze later nodig.

We gaan gelijk door met de dressing, haal de blaadjes munt van de takjes af en gooi de takjes in het water bij de aardappels, gebruik de helft van de munt in de dressing en bewaar de rest voor zometeen. Voor de dressing pak je of een vijzel, of je doet het in de blender. Een blender is wel een stuk makkelijker. Gooi de munt samen met de ansjovis, de zest (geraspte schil) van een halve citroen, het sap van 1 citroen, 8 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels yoghurt en een eetlepel mosterd in de blender en laat de blender draaien totdat het een mooi vloeibaar geheel is. Proef je dressing en voeg waar nodig iets van peper en zout toe of iets meer citroen of azijn.


Als de aardappels bijna gaar zijn haal je de knoflooktenen uit het water en voeg je deze ook toe aan de dressing. Schrik niet van de hoeveelheid knoflook want doordat je ze gekookt hebt vervalt de overheersende knoflook smaak. Laat dit samen met de dressing ook nog even in de blender draaien en dan zijn we eigenlijk al bijna klaar.

Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en laat je ze even droogstomen. Dit geeft jou de tijd om de bosui, de overgebleven munt en de jalapeño fijn te snijden. Ook kan je alvast je cherrytomaatjes halveren, deze mogen direct bij de aardappels, ik vind het namelijk makkelijk om deze salade gewoon lekker in de pan te serveren. Gooi nu ook minstens de helft van de dressing over de aardappels, deze moeten nog warm zijn want dan nemen ze de smaken perfect op. Hussel de aardappels goed door zodat de dressing alles bedekt.
Voeg nu de kappertjes, olijven en de helft van de bosui, munt en jalapeño peper toe.

Om het bord mooi op te maken heb ik ervoor gekozen om de rucola apart aan te maken met de rest van de dressing. Leg wat rucola onder op je bord en schep daar lekker veel aardappelsalade overheen. Strooi wat van de overgebleven munt, bosui en peper over het geheel en kruimel als laatst wat fetakaas over de salade.

Dit is een salade om je vingers bij op te eten en ik hoop dan ook dat jullie hem snel allemaal gaan maken. Laat je wel even weten hoe je hem vond dan?!

Eet smakelijk!

Kelvin en Laura

5 opmerkingen:

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura