22-05-2018

Recept | Varkenshaas met wortelpuree


In verband met Pinksteren hebben wij vandaag pas een nieuw recept voor jullie, maar om het goed te maken koken we vandaag wat luxer! Sinds een week is masterchef Australië weer begonnen en Laura en ik kijken dit al een aantal seizoenen onafgebroken. Er komen zoveel heerlijke receptjes voorbij, dus dit is voor ons echt een inspiratiebron. Waar ik zelf altijd heel enthousiast van word zijn de ontzettend mooie puree's. Bloemkool, broccoli, pastinaak, aardappel, wortel, je ziet alles eigenlijk wel voorbij komen. Ik heb me laten inspireren door deze mooie gladde puree's en heb een heerlijke varkenshaas met wortelpuree en mosterdsaus gemaakt!


Recept voor 2 personen:

  • Bospeen 400 gram
  • Knoflook 1 grote teen
  • Sjalotjes 2 stuks
  • Bouillon
  • Roomboter
  • Varkenshaas 300 gram
  • Mosterd (zowel fijne en grove 1,5 theelepel)
  • Kookroom 100 ml
  • Citroen 
  • Peper en zout


Wortelpuree maken

Om te beginnen breng je een pan bouillon naar keuze aan de kook. Als deze aan de kook is kan je 400 gram schone bospeen toevoegen samen met de sjalotten en knoflook. Kook de bospeen totdat je deze zonder moeite kan pletten met een vork of lepel. Doe de wortel samen met de knoflook en de sjalot in een maatbeker en voeg hier een flinke klont roomboter aan toe. Pureer het geheel nu met een staafmixer totdat de puree heel glad is. Proef je puree en voeg naar smaak zout, peper en eventueel extra boter toe. De puree kan je in de maatbeker bewaren en opwarmen op het moment zelf of je kan de puree lauwwarm serveren.

Varkenshaas bakken

Als je wortelpuree klaar is heb je al je aandacht om de varkenshaas tot in de perfectie te bakken! Zorg er allereerst voor dat je een mooi stuk varkenshaas hebt dat niet te veel scheelt in dikte. Anders heeft de een een schoenzool terwijl de ander van een heerlijk stukje malse varkenshaas geniet. Zet een koekenpan op hoog vuur en warm deze op met een beetje olijfolie en zout je varkenshaas alvast. Bak de varkenshaas om en om mooi goudbruin aan totdat deze goudbruin gekleurd is, dit duurt ongeveer 2 minuten. Nu kan het vuur op middelmatig en draai je de varkenshaas gedurende 10 minuten elke minuut een kwartslag. De laatste 2 minuten heb ik een klont roomboter toegevoegd en heb ik de varkenshaas constant met de boter bedropen. Pak de varkenshaas in in aluminiumfolie en laat hem op zijn minst 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Geloof me, het is het waard, alle aandacht die je aan je vlees hebt besteed gaat verloren als je hem direct aansnijdt. Al het vocht loopt eruit omdat het vlees niet heeft kunnen rusten. 


Mosterdsaus maken

Omdat de varkenshaas toch moet rusten heb jij nu de tijd om een snelle en simpele mosterdsaus te maken. Gebruik dezelfde pan als die van de varkenshaas, zonde om al die lekkere smaken weg te gooien. Zet de pan op hoog vuur en knijp het sap van een halve citroen uit in de pan. Laat dit voor ongeveer 20 seconden even karameliseren en blus dan af met de 100 ml room. Voeg nu 1,5 theelepel van zowel de grove als de fijne mosterd toe en kruid je saus met zout en peper naar smaak.

Om de varkenshaas mooi te serveren heb ik met een eetlepel een mooie streep gemaakt van de puree en een aantal plakken van de varkenshaas erop gelegd. Lepel er een mooie hoeveelheid saus overheen en je heerlijke maaltijd is alweer klaar. Wij aten er lekkere frietjes uit de airfryer bij.

Eet smakelijk!

Kelvin en Laura

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura