12-08-2015

5 Tips om meer boeken te lezen

Ik gebruik de zomer vaak om mijn to-lees lijst wat korter te maken. Toch lijkt mijn lijst alleen maar langer te worden in plaats van korter!
Zoals ik al in dit artikel (klik) liet zien, had ik mezelf doelen gesteld om een aantal boeken te lezen deze zomer. Ik ben nu achter een paar handige weetjes gekomen om meer te lezen.1. Maak een leeslijst

Dit kan misschien even schrikken zijn, want de lijst kan erg lang worden! Maar eigenlijk moet dit jou juist motiveren om meer te lezen. Schrijf alle boeken op die je wilt lezen, en hou deze bij wanneer vrienden je een boek aanbevelen. Goodreads kan daarvoor erg handig zijn.

2. Worstel je niet door een boek heen

Niks is zo naar om je door een boek heen te worstelen. Ik moet dan meteen terug denken aan school, waar je per se dat ene waardeloze boek uit MOEST lezen. Als het boek je na 50-75 pagina's nog niet pakt, leg het dan weg en begin aan een beter boek. Zo blijf je plezier houden in het lezen.

3. Zet die TV eens uit

Sinds afgelopen week hebben we geen internet en televisie. Voor ons dus geen Youtube of Netflix, maar ouderwetse spelletjesavonden of leesavonden! Het internet mis ik wel, maar ik heb gemerkt dat ik zo veel meer lees als de televisie niet aan staat. Je hoeft dus echt niet die ene aflevering van Friends voor de 8e keer te zien, pak lekker je nieuwe en spannende boek erbij.


4. Koop een e-reader

Als je echt van lezen houdt, is een e-reader zeker een aanrader. Zelf was ik eerst sceptisch of het wel wat zou zijn, zou ik niet het boek-gevoel missen? Maar Kelvin en ik zijn er zo ongelofelijk blij mee! Je pakt veel sneller de e-reader om eventjes een paar pagina's te lezen, en in bed leest het ook heerlijk. Wij hebben beide geen last van vermoeide ogen en vinden het een fijne ontspanning voor het slapen gaan. 
Een ander klein, leuk voordeel zijn de statistieken. Je ziet precies hoe lang je gelezen hebt, en hoeveel procent je van dat boek gelezen hebt. Ik voel me toch altijd een beetje "trots" als ik zie dat ik 10% gelezen heb op een dag (hangt natuurlijk van de dikte van het boek af).

5. Tel de pagina's en zet jezelf een deadline

Voor mij is dit een openbaring geweest. Voornamelijk wanneer ik aan een dik boek begin, ben ik bang voor het aantal pagina's. Als een boek over de 1000 pagina's heeft, schrikt het mij vaak af omdat ik bang ben dat ik het nooit uitgelezen krijg.
Zet jezelf een doel voor wanneer je het boek uitgelezen wilt hebben. Tel het aantal pagina's en deel het door de aantal dagen die je jezelf geeft. Zo weet je precies wat je moet lezen om op pijl te blijven met lezen en heb je het boek verdeeld in haalbare stukken.


Heel veel leesplezier!


Kelvin & Laura

De antwoorden op de Q&A komen vrijdag online, omdat we dus geen internet hebben. Hoewel ik tijd heb in mijn lunchpauze om een artikel te schrijven, willen we wel de tijd nemen om de vragen leuk te kunnen beantwoorden :)

11 opmerkingen:

 1. Leuk! Ik merk wel dat ik vaak zo slecht kan concentreren op een boek. Heb op mijn e-reader echt stapels boeken staan die ik graag wil lezen maar vaak leg ik 'm na een paar bladzijden alweer weg. Terwijl ik me soms de hele dag verheugd heb op een avondje 'lekker lezen op de bank'...!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lezen heb ik geen problemen mee. Lees altijd te ver door als het boek me pakt. Harry potter in een dag en heb de twilight saga serie er in een week doorheen gejast.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral tip 3 moet ik echt eens uitvoeren, te vaak staat het internet aan en tegelijk ook nog eens de tv!
  Best slecht eigenlijk, want lezen is heel leuk! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaan zitten en lezen :) werkt bij mij altijd erg goed. Enige nadeel is dat er dan 's avonds geen eten is...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tip 1 moet ik maar eens doen, ik heb al een filmlijst en een serielijst, nu nog een leeslijst haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. handige tips! ik ga proberen om op een vlucht van 15 uur in ieder geval Lord of the Rings gelezen te hebben... of is dat te ambitieus?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah vooral die tv uitzetten moet ik eens vaker doen. Het leid echt enorm af. Bedankt voor de tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke tips! Ik moet zeggen dat ik bijna alle boeken na zo'n 60 pagina's wel leuk vind, dus dan lees ik het ook wel zo uit :) Ook stel ik mijzelf altijd doelen, zo van: ik hoef nog maar 100 pagina's, vandaag lees ik dat boek uit en dat werkt wel. Zeker als je een beetje weet hoeveel pagina's je ongeveer per uur leest!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb eindelijk na een jaar weer een boek uit!

  Fijn artikel en handige tips. Je moet echt even zitten en jezelf de tijd gunnen om lekker te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit vind ik echt moeilijk! en ik heb er vaak ook geen tijd voor haha! Meestal lees ik op vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura