23-08-2015

Brasserie de Bellevaux - Een ouderwets gezellige bierbrouwerij


Twee weken geleden waren we bij mijn ouders op bezoek in de mooie Belgische Ardennen.
Ons leek het leuk om de "toerist in eigen land" uit te hangen, hoewel het voor Kelvin wel het buitenland is.
Een tijdje geleden hadden mijn ouders op de NCRV een programma gezien over een bierbrouwerij, nog niet 10 minuten rijden van hun huis vandaan! (klik hier voor het filmje)
Met het heerlijke weer besloten we daarom naar Brasserie de Bellevaux te gaan!

De brouwerij wordt gerund door Carla en Wil Schuwer, twee Nederlanders die sinds 20 jaar in België wonen. Ze kochten een oude boerderij toen deze te koop stond in Bellevaux om daar hun ambachtelijke brouwerij "Brasserie de Bellevaux" op te richten. Wil had namelijk jaren in een apotheek gewerkt en miste het maken van producten, omdat de industrie dat al voor hem deed. Met het brouwen van bier kon Wil zich weer helemaal uitleven.


Als je aankomt in Bellvaux, wat "de mooie vallei" betekent, zie je als eerste een hartstikke gezellig terras. Die week was het juist enorm heet, waardoor het lekker druk was.


Natuurlijk konden wij hier meteen een van hun brouwsels proeven, waar wij ook zeker meteen gebruik van maakten!
Ook kan je er heerlijk lunchen, waarbij ze enkel gebruik maken van streekproducten.


Wij kozen met z'n alle voor de Indian Summer Ale, een heerlijk fris, lichtbitter en zomers biertje. Deze viel zeker in de smaak, dus we waren enorm benieuwd hoe dit gemaakt werd.


Het leuke was dus, dat je een rondleiding kon volgen! Voor een paar euro werd er voor drie kwartier verteld over het ontstaan van de brouwerij en hun productie proces. Als bewijs van betaling kreeg je deze bierdoppen met het logo van de brouwerij erop. Deze kon je na de rondleiding inwisselen voor een biertje.


Tijdens het wachten op de rondleiding genoten wij van het heerlijke bier (wat een straf!). Je kon ook kleine proef-glaasjes bestellen van de verschillende bieren, maar wij besloten de bieren aan het einde van de rondleiding te proeven.


Omdat de eigenaren Nederlanders zijn, was er dus ook de mogelijkheid de rondleiding in het Nederlands te volgen. Wel zo fijn als je daar als toerist op vakantie bent!


We begonnen in de zaal met de koperen ketels. Hier worden hun meesterwerken gebrouwen met lokaal bronwater. Ze vertelden over het proces en de verschillende geuren die van de hop, het mout en het bier afkomen. Het grappige was, dat we dat later dus ook echt terug konden ruiken aan het bier!

Per jaar produceren ze 80.000 liter bier. Natuurlijk is dat hartstikke veel voor een kleine brouwerij, maar ze vertelde er ook bij dat Jupiler dat binnen 2 minuten brouwt! Grappig om het verschil tussen grote en kleine bedrijven zo te zien.


Vooral het enthousiaste vertellen van Carla hielt ons allemaal gefocust en vooral geïnteresseerd in het verhaal dat ze te vertellen had. Je kan je haast niet voorstellen hoe veel moeite ze hebben moeten doen om aan het materiaal te komen! Een voorbeeld is de "heet water ketel", die ze vanuit het noordelijkste puntje van Japan hebben laten verschepen. Alle dorpelingen hebben mee geholpen om die zware ketel op zijn plek te krijgen. 


De verschillende bieren worden gemaakt door middel van verschillende samenstellingen van het gerst. Hoe langer ze geroosterd worden, hoe donkerder ze worden en de smaak verandert natuurlijk mee. Niet alleen het rooster-proces is belangrijk, maar ook de herkomst blijkt een grootte invloed te hebben op de smaak.
De verhoudingen komen erg nauwkeurig aan. Als je een kilo te weinig hebt van een bepaalde soort gerst, kan je het wel vergeten... Je proeft het meteen.


Daarna gingen we de kelder in. Hier wordt het bier een maand lang gerijpt. Ze proeven zelf eerst al het bier voordat het wordt gebotteld om zo de kwaliteit te garanderen. 
Om het bier te kunnen bottelen, moet het bier enorm gekoeld zijn, -2 graden. Op deze manier schuimt het niet en kunnen de flesjes vol gevuld worden.


Hoe leuk is het om de vul machines te zien! Je kan je bijna niet voorstellen hoe het is als deze eenmaal bezig is.




Het logo van Bellevaux gaat terug naar de middeleeuwen. De ruitjes stellen de maliën van een gebroken maliënkolder voor, kapot gegaan in de kruistochten. De vogels brengen deze terug naar het thuisfront, maar zelf zijn ze ook gebroken... de vogels hebben geen pootjes en geen snavels. 


Toen eenmaal de rondleiding over was, was het natuurlijk tijd om te proeven! (Mijn vader was de Bob, geen paniek).


We bestelden hun vier actieve bieren.
Van links naar rechts: Brune, Blonde, Blanche en Triple.


Ik kan nu wel gaan uitleggen dat de ene fris is en de andere wat steviger is, maar eigenlijk moet je het zelf gaan proeven. Stuk voor stuk zijn het heerlijke bieren, waar wij meteen verslaafd aan waren.
In de wintermaand serveren ze hun Black bier, een award winnend biertje dat vermeld staat in alle bierboeken. Omdat wij in de zomer zijn gegaan, zit er niks anders op dan nog eens terug te gaan in de koudere maanden (wat erg!)


Natuurlijk hebben ze ook een super schattig winkeltje waar je ook hun bier kan kopen. Wij konden het niet laten om er een aantal mee te nemen voor thuis.




In het winkeltje was ook een klein hoekje met geschreven stukjes over de brouwerij. Je kan het bijna een klein altaar noemen, wat ook wel weer het gevoel erg intiem maakt.


Bedankt Carla en Wil dat we hier een artikel over mochten schrijven. We hebben echt enorm genoten en komen zeker nog eens terug!


Willen jullie nog meer informatie? Kijk dan op hun site (klik)

Als je ooit in de Belgische Ardennen bent, moet je dus zeker eens langs gaan:

Brasserie de Bellevaux
Bellevaux 5
4960 Malmedy, België


Proost!

Kelvin en Laura

4 opmerkingen:

  1. Erg leuke foto's! Ziet er gezellig uit :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben totaal geen bierliefhebber, maar dit lijkt mij zo leuk om te doen hé! Ik houd sowieso wel van om te kijken hoe dingen worden gemaakt en een kijkje achter de schermen te nemen, leuk cadeau ook om ieamdn te doen!

    BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura