Dus zet die pan op het vuur en maak die smaakvolle jam!
Wij raden aan meteen een grotere hoeveelheid te maken, want je kan de potten jaren bewaren.
Ook leuk om als cadeau te geven!
Allereerst willen we zeggen, dat wij geen "vers fruit" gebruiken. Gebruik hiervoor diepvriesfruit. Dit is vele male goedkoper en alle vitaminen van het fruit blijft behouden. Ook is het fruit al schoongemaakt en gebruiken ze zeker niet de minste frambozen om in te vriezen.
Wij kopen de frambozen bij de Lidl, hier betaal je nog geen €2 voor een zak van 500 gram (verse frambozen kosten toch vaak €3 voor 150 gram).Allereerst willen we zeggen, dat wij geen "vers fruit" gebruiken. Gebruik hiervoor diepvriesfruit. Dit is vele male goedkoper en alle vitaminen van het fruit blijft behouden. Ook is het fruit al schoongemaakt en gebruiken ze zeker niet de minste frambozen om in te vriezen.
Wat heb je nodig?
Optioneel: 18 gram citroenzuur (te koop bij de toko)
1,5 kilo diepvries frambozen
1,5 kilo suiker
100 ml water
Een grote pan (hangt ook van de hoeveelheid jam af die je maakt)
12 gram citroenzuur op 1 kilo fruit
Begin met het uitkoken van de potten. Wij gebruiken oude sperzieboon potten met een schroefdop. Laat de potten en de deksel een aantal minuten koken en laat ze daarna uitdampen. Droog ze niet af, want dan kunnen er weer bacteriën in komen vanaf de theedoek.
Laat de diepvries frambozen een beetje ontdooien en pureer ze in een keukenmachine. Dit wordt dan een dikke pasta van frambozen.
Doe dit in een grote pan en voeg het water toe. Dit zal later verdampen, maar zorgt er nu voor dat de frambozen niet gaan verbranden.
Gebruik de grootste pan die je hebt, want later gaat de vloeistof redelijk schuimen!
Laat alles zacht pruttelen met geregeld omroeren. Wil je een smeerbare jam? Kook de frambozen dan voor 12 minuten met citroenzuur, en 25 minuten zonder citroenzuur.
Om te kunnen testen of de jam de goede dikte heeft, kan je een druppeltje jam op een koud bordje uit de vriezer doen. Zo zie je meteen hoe dik de jam ongeveer zal worden.
Kijk tot hoe hoog het schuim gekomen is! |
Vul de potten zo vol mogelijk. Draai de deksels er goed stevig op (gebruik goede handschoenen, de potten zijn kokend heet!).
Ze de potten meteen ondersteboven neer en laat ze zo afkoelen. Zo trekken de potten vacuüm en kan je ze jaren bewaren (mits ongeopend).
En dan heb je je heerlijke, zelfgemaakte jam. Hoewel er veel suiker doorheen gaat, is dit alsnog minder suiker dan dat er in de supermarkt-jam zit. Ook weet je dat er geen E-nummers inzitten en dat er goed fruit gebruikt is.
Laat je dus niet tegenhouden om eens zelf jam te maken. Je kan dit natuurlijk ook met andere soorten fruit maken.
Wij konden 6 potten van 340 ml vullen.
Eet smakelijk!
Kelvin & Laura
Dit lijkt me echt heel leuk om te doen zeg!
BeantwoordenVerwijderenIk ben alleen niet zo'n jam-eter... :(
Hmmd dat lijkt me best lekker! Leuk artikel!
BeantwoordenVerwijderenoh dit ziet er zo lekker en vrolijk uit! thanks voor het delen :)
BeantwoordenVerwijderenDit is makkelijker dan ik dacht. Het ziet er heerlijk uit.
BeantwoordenVerwijderenoh, gaaf! Dit maakt het voor mij ook realiseerbaar :D thanks!x
BeantwoordenVerwijderenOhh nice! Dit lijkt erg makkelijk om te doen!
BeantwoordenVerwijderenYummmm! Ik kan de confituur BIJNA proeven als ik de foto's zo zie :-D
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk best makkelijk om zelf te maken. Misschien dat ik het van het weekend eens ga maken.
BeantwoordenVerwijderenIk heb van de Lidl nog zo'n grote zak frambozen liggen, misschien maar eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenJa moet je zeker doen, is echt de moeite waard :D Je kan het natuurlijk ook met ander maken, of fruit combineren!
VerwijderenIk heb nog nooit jam gemaakt, maar wist niet dat da zo makkelijk kon en dat je er niet zoveel voor nodig hebt:) Keertje uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenOh wauw, dit wil ik echt eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenHmm lekker en fijn dat je niks van bewaarmiddelen moet toevoegen
BeantwoordenVerwijderenOooh, yummy! Superlekker
BeantwoordenVerwijderenWat leuuuk! Cool!
BeantwoordenVerwijderen