29-03-2016

Koken | Wat iedereen in de keuken zou moeten hebben!


 Bron
Bron

Je kent het wel, lekker op internet zoeken naar leuke receptjes en uiteindelijk een fantastisch recept vinden waarvan alles wat je nodig hebt niet in huis is. Vervelender dan dat wordt het niet, want alhoewel je het natuurlijk vaak niet allemaal in een keer gebruikt, lijken de boodschappen ineens veel duurder te zijn dan normaal.

Er zijn natuurlijk een aantal dingen die iedereen gewoon in zijn of haar keuken MOET hebben. Om het wat makkelijker te maken verdeel ik het onder in "food" en "non food". Om te beginnen gaan we kijken naar de non food.

Allereerst is een set goede messen van groot belang, niets is vervelender dan dingen te snijden met botte messen. Of als voorbeeld kip snijden met een mes dat je normaal als bestek gebruikt.
Messen hoeven niet per definitie duur te zijn, maar het geldt vaak wel dat duurdere messen langer mee gaan. Ik zelf heb bijvoorbeeld een zwilling set waar levenslange garantie op zit. Mocht je dit niet over hebben voor messen, zorg dan dat je een goedkopere set aanschaft inclusief een aanzetstaal. De meeste mensen zien het belang er niet van in, maar eigenlijk moet je je mes minimaal eens per week aanzetten om het bot worden te voorkomen.

Naast messen heb je natuurlijk pannen nodig! Een set kookpannen van verschillende groottes, je gaat natuurlijk geen eitje koken in een pan waar je normaal gesproken soep in kookt voor een weeshuis. Zorg er dus voor dat je een steelpannetje en op zijn minst twee kookpannen in huis hebt.

Naast kookpannen kan het ook erg fijn zijn verschillende maten koekenpannen te hebben, Als je te veel ruimte om je vlees of groente heen hebt in de pan loop je het risico dat je vetstof gaat verbranden waardoor je een bittere smaak overhoudt.

Bron
En dan kunnen we nu beginnen aan je voorraadkast, dus het food gedeelte.

Om maar even snel te beginnen met de echte basics: pasta, rijst, uien, knoflook, olie en azijn en peper en zout kunnen in mijn ogen echt niet ontbreken in de keuken. Met olie en azijn kan je natuurlijk variëren met verschillende soorten en smaken. Naast de voor de hand liggende producten zijn er veel mensen die bijna nooit kruiden gebruiken, maar het is enorm leuk en lekker om verschillende gedroogde kruiden en specerijen in huis te hebben.

Kleine tip van de chef: heb je een toko in de buurt, ga daar dan eens heen om kruiden en specerijen te kopen. Negen van de tien keer betaal je voor een grote zak evenveel als voor een klein potje in de supermarkt. De specerijen die hier altijd wel in huis zijn, zijn kerrie, chili, paprika, venkelzaad, komijn, mosterdzaad, anijs, kaneel en piment. Natuurlijk heeft iedereen wel een aantal dingen die je vaak gebruikt, zorg dan ook dat ze altijd in je kastje staan!

Gedroogde kruiden zijn bij ons eigenlijk niet altijd in huis, maar wat we eigenlijk altijd wel in huis hebben zijn Italiaanse kruiden. Heel simpel maar ook enorm smaakvol. Naast alle producten die we al besproken hebben kan je natuurlijk nog wat gaan uitbreiden als je wat meer verschillende keukens wilt uitproberen. Zo kan je voor een Aziatische twist altijd rekenen op sojasaus, vissaus, sesamolie en wokolie. Ga je meer richting de mediterraanse kant op zorg dan dat je altijd lekker veel verse kruiden en tomaten in huis hebt.


Wat hebben jullie zoal in huis?


Verzamel ze!

Kelvin

6 opmerkingen:

 1. Ik kan mijn kruiden echt niet missen! Heb een hele kast vol. Ik vind het geweldig hoe je via kruiden met smaak kan spelen en saaie gerechten zoveel meer karakter en pit kan geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog altijd keukenmesjes van Xenos in huis en roep elk jaar weer dat ik voor een hele goede messenset ga.
  Ik gebruik helaas niet zoveel kruiden, ik vergeet zelfs vaak zout en peper te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handig om te lezen! Ik ben zelf best wel gek op kruiden, dus ik heb daar altijd aardig wat van in huis, maar soms kom je dan toch recepten tegen waarin ze nét weer iets anders gebruiken dat je niet hebt. Of ik het dan koop hangt af van of de smaak mij lekker lijkt en anders vervang ik het meestal met knoflook of chili :P Dat gaat hier bijna overal doorheen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah kan op veel check zeggen. Nu ik eindelijk mooie messen heb weet ik hoe belangrijk ze zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sowieso veel kruiden! Ik heb ook een hele schuif vol kwastjes, spatels, scheppers,... waar ik niet meer zonder kan :)

  BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura