30-08-2015

Zo maak je zelf Sushi!


Je ziet steeds vaker de welbekende restaurants opduiken: De sushi restaurants. Je moet er wel echt van houden, maar wij zijn er echt gek op! Niet alleen is het heerlijk, het is ook nog eens erg gezellig. Iedereen deelt zijn/haar verschillende soorten met elkaar en het is altijd weer een verrassing hoe het smaakt.
Er is alleen één nadeel: het is best wel duur


We besloten daarom dus eens zelf sushi te maken. Dit is de eerste keer dat we het zelf maken, dus naar mate je het vaker doet, zal het ook wel beter lukken. Je kan zelf beslissen wat erin zit (dus vegetarische rolletjes zijn zeker een optie) en je kan je fantasie de vrije loop laten.

Het maken van sushi is wel een precies werkje, dit is hoe wij het gedaan hebben.
Schrik niet van de lengte van het verhaal, maar we hopen dat jullie het zo het makkelijkst zelf na kunnen maken.

Benodigdheden voor 4 personen:

400 gram sushi rijst (risotto rijst zou ook kunnen als je geen sushi rijst in huis hebt)
1 liter water
200 ml rijstazijn (200 ml is veel, maar dit is geen typefout)
60 gram suiker
2 theelepels zout
Nori (zeewier) bladeren
Bamboe matje

Voor de vulling (kan je helemaal zelf bepalen natuurlijk):

Komkommer
Avocado
Gerookte zalm
Surimi
Gerookte forel
Bosuitjes
Geroosterde paprika

Was de rijst eerst goed met koud water. Het water wat eraf komt, heeft een melkachtige kleur. Blijf de rijst zo vaak wassen totdat het water redelijk helder vanaf komt. Je hebt hier ongeveer 3-4x voor nodig.


Voor de 400 gram rijst heb je 1 liter water nodig om de rijst in te koken. Kook het water (zonder zout) en doe de rijst erbij. Doe meteen de deksel erop en laat deze ook heel de kooktijd erop zitten! Dus niet roeren of weet ik veel wat. Gewoon de deksel lekker laten zitten. Na 10 minuten is de rijst gekookt, en doe je dus het gas uit. Laat de deksel nog steeds op de pan zitten!! De rijst moet nog 15 minuten in de pan zitten, zodat de rest van het vocht opgenomen wordt. Dus nog steeds niks doen en ook niet roeren!

Verwarm ondertussen de azijn in een pannetje met het zout en de suiker. Laat de azijn niet koken, het hoeft enkel opgelost te zijn (verwarmen helpt bij dit proces).


Als de rijst lang genoeg heeft gestaan, kan deze in een kom gedaan worden. Doe in twee delen de azijn erbij, en "snijd" dit door de rijst. Met een houten spatel snijd je dus door de rijst heen met de zijkant. Op deze manier voorkom je dat de korrel breekt en dat de rijst afkoelt.


Blijkbaar kunnen ware sushi meesters ervoor zorgen dat op deze manier de korrels allemaal dezelfde kant op liggen, dus blijven oefenen jongens!

Nu gaan we langzaam beginnen om alles klaar te leggen voor de rolletjes. Snijd je vulling in kleine repen, zodat je ze straks in je sushi kan doen. Leef je uit met de verschillende soorten vulling. Je kan zelfs gebakken kip gebruiken, dus alles is mogelijk.




Om te beginnen, moet je je bamboe matje bekleden met huishoudfolie. Anders blijven de rolletjes aan het matje plakken.

Snijd de Nori bladeren door midden zodat je langwerpige bladen krijgt. Zorg dat je droge handen hiervoor hebt! Wanneer je de bladen gaat gebruiken om te rollen, zorg dat de gladden/glanzende kant naar beneden ligt. Als je net begint met sushi maken, is het het makkelijkst om de Nori bladeren aan de buitenkant te doen (zo blijft het het best samen zitten).

Zet ondertussen een bakje met water en azijn klaar voor je handen. Hierdoor blijft de rijst niet aan je handen plakken. Leg ook een vochtige doek neer voor je mes (zorg dat deze goed scherp is), zodat je sushi rolletje niet aan je mes blijft plakken.


Leg je Nori blad op het bamboe matje en doe er een dunne laag rijst op. Het beste kan deze luchtig erop gedaan worden. Zorg dat aan de onderkant de rijst tot de rand zit, en laat aan de bovenkant 2 cm over. Hier plakt het rolletje dan dicht. Bij ons lukte het niet altijd, maar door de plakrijst blijft alles toch goed zitten.

Voor de vulling kan je er je fantasie op los laten. Neem eens een kijkje bij de toko, daar verkopen ze vele verschillende soorten smaakmakers (zoals gember pasta). Dit maakt het steeds weer net iets anders. Zorg er wel voor dat de vulling niet te veel is. In een sushi restaurant zijn de rolletjes ook niet mega gevuld, dus hou je een beetje in. Less is more!


Leg je heerlijke vulling op de rijst, en probeer vooral verschillende combinaties uit. Zoals we al eerder zeiden, maak het vooral niet te dik.


Rol door middel van het matje de sushirol dicht, de bamboe raakt elkaar dan aan (de rol zit nog niet helemaal dicht). Druk de rol goed en stevig aan. Na de eerste helft van het rollen, ziet de sushirol er ongeveer zo uit (zie foto hierboven). Daarna kan je de rol helemaal dicht rollen en stevig aandrukken. 

Je kan de sushi nu gaan snijden met een scherp mes. Veeg je mes vaak genoeg af aan een vochtige doek, anders blijft de sushi plakken. 
Gebruik je de sushi niet meteen? Pak deze dan in huishoudfolie is en leg deze in de koelkast.


En dan kan je eindelijk genieten van je heerlijke sushi :) Dit is hartstikke leuk om met vrienden te maken in het weekend, of natuurlijk als je het gewoon eens zelf wilt maken.
Het is absoluut niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd.


Itadakimasu! ("Eet smakelijk" in het Japans)

Kelvin & Laura

6 opmerkingen:

  1. Jaaa, tof! Toevallig heb ik dit een aantal weken terug ook gemaakt met een groepje vrienden. Zo leuk om af en toe eens te doen (en veel goedkoper dan de dure sushi restaurants). Leuk ook om te zien hoe jij het gemaakt hebt :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heel leuk om een keer zelf te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk. Vers en een stuk goedkoper dan bezorgen. Maak het (bijna) elke week.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben dol op Sushi maken het ook geregeld zelf <3

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuke uitleg, misschien toch eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura