20-12-2015

Kerstspecial: Aardappelgratin alla Kelvin


Laura en ik zijn enorme fan van aardappelgratin en eten dit dan ook geregeld. Dit keer heb ik hem vanaf "scratch" gemaakt, dus geen voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt maar vastkokende aardappels. En zeg nou zelf, een goede aardappelgratin wordt niet zo snel overtroffen toch?!


Wat heb je nodig voor 4-6 personen:

1 kilo vastkokende aardappels
100 gram parmezaanse kaas
130 gram cheddar (nee niet die vieze plastic plakjes maar cheddar van een stuk)
2 tenen knoflook
250 ml kookroom
125 ml water
peper en zout
aluminiumfolie

Verwarm je oven alvast voor op 200 graden. Om te beginnen zorg je ervoor dat je alle aardappels wast en zo dun mogelijke plakjes snijdt. Tip vanuit een luie kok. Gebruik een keukenmachine, zo fijn krijg je ze zelf bijna niet! Leg de aardappels in een ovenschaal. De kookroom, het water en de knoflook (fijngehakt of geraspt) meng je in een kom samen met de helft van de kaas. Dit mengsel mix je met de aardappels. Zorg er wel voor dat je de aardappels gelijk verdeeld over de ovenschotel nadat je dit mengsel erdoor hebt gemengd!

Nu je ovenschotel er al goed uit ziet verdeel je de andere helft van de kaas over de boven kant en dek je het geheel goed af met aluminiumfolie, doe je dit niet heb je bijna gegarandeerd een verbrande gratin aangezien het geheel ongeveer een uur in de oven moet. Dus zorg ervoor dat je ovenschaal echt goed is afgedekt en zet hem in de oven voor 45 minuten.


Na deze drie kwartier controleer je of de aardappels gaar zijn. Dit kan heel simpel door er met een mesje in te prikken. Gaat deze als boter door de gratin dan zit je goed en kan je de gratin voor het laatste kwartier in de oven zetten zonder aluminiumfolie. Zijn de aardappels nog niet gaar, dek het dan weer af en geef hem nog even 10 minuten de tijd. Als ze daarna gaar zijn kan je zoals hierboven vermeld het aluminiumfolie eraf halen en hem terug in de oven zetten voor 15 minuten.

Zorg er wel voor dat je de gratin nu af en toe controleert, het kan namelijk heel snel gaan. Als je ziet dat de bovenkant krokant is, ben je klaar. Mocht het kwartier niet genoeg zijn, kan je hem nog even 5 minuten terug zetten op een hoger plekje in de oven.

Deze gratin is een heerlijk bijgerechtje voor de kerst of gewoon als het aardappel gedeelte in je doordeweekse diner. Wil je met de kerst iets specialers aan je gasten voorschotelen kan je in het room, water en kaas mengsel nog 4 takjes tijm toevoegen, de blaadjes wel te verstaan. Dit geeft het toch een net wat meer feestelijk gevoel.

Eet smakelijk!

Kelvin en Laura

2 opmerkingen:

  1. Oeeeh wij zijn gek op aardappelgratin en deze variant met knoflook en cheddar klinkt heerlijk:D Alvast een fijne Kerst toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura