12-11-2014

'Groene thee-zalm' met kokosrijst en groenten

Dit is een receptje dat is afgeleid van een aflevering van Jamie Oliver. Hoewel het echt super raar klinkt om je zalm te bedekken met groene thee is het verbazingwekkend lekker. Zeker het proberen waard! 
Het leuke aan dit recept is, dat wij dit vrijwel gratis hebben kunnen maken dankzij de 'Doe maar lekker duurzaam Cadeaukaart'. Deze hebben gekregen van de Postcodeloterij in samenwerking met de AH. 

Wat heb je allemaal nodig?
2 Zalmfilets (ongeveer 150 gram per persoon)
3 Theelepels groene thee (je kan een pakje thee nemen en deze vijzelen of een zakje thee gebruiken)
Pandanrijst
1 Blik kokosmelk
1 Ingelegde citroen (deze vindt je vaak bij de Turkse supermarkt)
1 Klein bakje (kastanje) champignons, in kwartjes
½ Bakje cherrytomaatjes
2 Geroosterde paprika's (koop degene op olie! die op zuur zijn minder lekker)
Rijstwijnazijn
Ketjap Manis
Peper en zout naar smaak

Oke, dit is een wat groter lijstje, maar vergis je niet! De rijst, ingelegde citroen, geroosterde paprika, rijstwijnazijn en ketjap manis gaan niet in een keer op. Deze heb je dan dus gewoon lekker in je voorraadkast.

Begin met een pan op het vuur te zetten voor de rijst, het is wel belangrijk dat je al een waterkoker op hebt staan. Dit is een trucje van Jamie Oliver, en bij ons werkt het perfect! Zorg dat je pan heet is en gooi hier het blik kokosmelk in, vul het blik nu met kokend water en gooi deze ook in de pan. Het enige dat je nu voor de rijst moet doen is het blik vullen met rijst en deze ook in de pan gooien. Op het moment dat de rijst kookt kan je het vuur lager zetten en de ingelegde citroen bijvoegen. Als de rijst is drooggekookt kan je het vuur uitzetten en de rijst in de pan met een deksel erop laten stomen.

Op het moment dat de rijst bijna drooggekookt is kan je beginnen met de zalm en de groenten. Voor de zalm zorg je dat de groene thee gevijzeld is en gemengd met peper en zout. Strooi dit op een snijplank en haal de zalm erdoorheen zodat deze netjes onder zit. Een beetje olie in de pan en de zalm zo bakken zoals je hem zelf het liefst hebt. Ik vind hem het lekkerst als hij nog een klein beetje 'rose' in het midden is. Dit kan je checken door in de zijkant van de zalm te knijpen. Als hij nog een klein beetje meegeeft is hij goed.

Voor de groenten ben je erg snel klaar. Ook wat olie in de pan en bak je champignons met een beetje peper en zout. Snijd de paprika in grove stukken en voeg deze ook toe. Voor de liefhebbers, je kan een teentje knoflook toevoegen. Voeg de laatste paar minuten de cherrytomaatjes toe. Blus dit geheel af met een klein scheutje rijstwijnazijn en een scheutje ketjap.

En dan denk ik dat je een heerlijke variatie hebt op de zalm die je normaal eet!

Kelvin en Laura

6 opmerkingen:

Hey,

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! We streven ernaar om alle reacties zo snel mogelijk goed te keuren en eventuele vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Groetjes,

Kelvin en Laura